15 mars 2013

Recept igen
I går blev jag frågad hur jag syrar grönsaker så här kommer mitt recept igen. Det lärde jag mig av min väninna med armeninskt/iranskt ursprung. Resultatet av mina experiment blev över förväntan och är egentligen inspirationskällan till denna blogg. 

Med tiden lärde jag mig att man också kan syra "torrare". D.v.s. att grönsakerna inte behöver stå i vätskan bara man packar dem tillräckligt hårt i burken. Just nu testar jag precis det med vitkål och morötter - för jag ville minska på saltet - och jag tycker det tar längre tid innan kålen har mjuknat. Alltså är inte samma snabbsyrning. Det är ju också känt att de klassiska syrningsmetoderna är ytterst tålamodskrävande och tar månader. Fast smakerna kanske absolut är värda att vänta på, vem vet. Jag har i varje fall inte mjölksyrat så. Testa detta recept för att snabbt komma igång. Med tiden kan man kosta på sig mer avancerade saker.

Tänk på att använda rena kärl, rena händer (jag har aldrig spritat händerna för jag vill ha de nyttiga bakterierna kvar). Jag sköljer grönsakerna noga och så använder jag filtrerat vatten (typ Anna eller Brita kanna om jag inte har en ett bättre vattenfilter). Det klorerade vattnet hämmar mjölksyrningen. Här kommer receptet, en kopia från mitt allra första inlägg:


Mjölksyrade grönsaker på armeniskt/persiskt vis

Blanda t.ex. några av följande grönsaker eller ta var för sig:
Morötter, blomkål, stjälkselleri, lök och vitkål. Krydda efter smak. 

Tag en 500 grams väl rengjord honungsburk eller liknande och häll i 2 dl vatten och 1 tsk havssalt. Rör tills saltet löses.

Skär de sköljda grönsakerna i tunna skivor, små bitar eller riv grovt och fyll burken till ca 2 cm från kanten. Vattnet måste täcka grönsakerna. Sätt på locket och ställ i rumstemperatur. Färdigt efter 2 - 4 dagar beroende på rumstemperaturen (ca 20 °C). 

Öppna burken varje dag och pressa ner grönsakerna för att undvika att det möglar. Skumma ev. om det skulle behövas. Syrlighetn ökar ju längre man låter burken stå i rumstemperatur. Förvaras därefter i kylskåp. Hittills har jag som längst förvarat grönsakerna i ca ett halvår. De tar ju slut alldeles för fort! Fast egentligen ska man kunna förvara dem i minst ett år - om man vill.

Personligt tillägg till grundreceptet: Kryddor som fungerar bra är t.ex. lättkrossade korianderfrön, fänkål och/eller kummin, men det mesta fungerar. Pepparrot både konserverar och smaksätter. För styrka används t.ex. ingefära, chili, vitlök, ifall man vill göra sin egna kimchi. Hela kvistar med färska örter är utmärkta. Använd fantasin och våga testa!

Små bitar broccoli blev gott. Förvånansvärt också de förkokta bondbönorna i en grönsaksblandning. Mangoldstjälkar är det enda som ej fungerat hittills, de blev extra träiga och närmast oätliga. Squash blev utsökt med lök. Prova både att göra din egna grönsaksblandning likaväl som att ha var grönsak för sig. Hallonblad lär stimulera att mjölskyrningen kommer igång. Man kan också ta en liten skvätt vätska från en lyckad sats som en extra igångsättare, men det brukar inte behövas.

Jag har oftast gjort större satser och har då tagit 1 l ”konserveringsburkar” av glas. Då börjar jag med att göra en större sats saltlösning (till 6 dl vatten tar man 1 msk havssalt, till 12 dl vatten tar man 2 msk salt, till 18 dl tar man 3 msk, o.s.v) och häller över mina burkar efter att ha fyllt dem med grönsaker och kryddor. Eftersom locket sitter fastklämt på mina burkar så har jag inte öppnat dem dagligen. Kanske bara skakat lite försiktigt. 

Efter knappt ett dygn börjar det jäsa/bubbla i burkarna och då kan vätskan rinna över om burken är välfylld (det pyser ut genom det slutna locket). Se därför till att burkarna står på ett lämpligt underlag, ev. extra bricka el. dyl. Håller flera månader i kyl och blir bara godare med tiden. Se bara till att ha rena burkar och händer.

8 mars 2013

När livet kommer emellan

Ibland så hinner man inte sköta det man tycker är väsentligt och i mitt fall handlar det bl.a. om att se till att det finns tillräckligt med mjölksyrade grönsaker i familjens skafferi (förutom att se till att hålla liv i denna blogg :). Just nu är det närmast krisläge och har faktiskt varit under några veckor. Borta är allt överflöd från i höstas då jag fick jaga runt för att hitta tomma burkar och lediga ytor för alla överfyllda burkar och trängseln i skafferi och kylskåp var på topp.

Du snålas det, eller kanske det låter bättre om jag säger att jag "hushåller bra" med det lilla jag har just nu. För jag ska medge att jag har blivit helt beroende av mina syrade grönsaker. Och jag märker genast i kroppen att något saknas om jag inte ser till att äta tillräckligt.

På språng har jag därför tryckt ner några rivna morötter eller snabbt hackat blomkålshuvud eller kanske stor fänkål i en burk, stängt locket och bett en bön om att detta måtte lyckas, och det har det gjort. Och faktum är att man känner en stor tacksamhet  över dessa till synes futtiga inläggningar. På något vis har jag lyckats hanka mig fram med små snabba insatser. Så lärdomen av det är egentligen att det inte finns någon ursäkt att inte hinna med att syra sina grönsaker. Har jag klarat av det den senaste tiden så kan vem som helst! Fast bloggandet har ju blivit lidande. (Alla märker väl vad jag har prioriterat).

Så äntligen i går blev det stordåd i köket när jag lyckades strimla ett helt(!) vitkålshuvud och knappa kilot med morötter, krydda med ingefära, hel hackad chili samt lite krossade fänkåls- och korianderfrön. Det blev hela tre burkar. Nu står dessa och pyser på köksbänken och under tiden hushåller jag med den lilla, lilla sista resten av fänkålen som skräpar på botten i en burk. Fänkålen finstrimlade jag och tryckte bara ner i burken med lite saltlag och inget annat för några dagar sedan och det blev ljuvligt gott! Absolut höjdare faktiskt.

Och behöver jag ens säga att trots influensa och vinterkräksjuka i omgivningen så har jag klarat mig! Jag har aldrig ätit så mycket syrade grönsaker som denna vinter och ordet snuva har inte ens funnits i mitt vokabulär denna vinter :D

Snart är det vår!!!