3 oktober 2012

Billig mat
I går köpte jag ett vitkålshuvud på ca 1,7 kg och ett kg morötter. Jag strimlade vitkålen samt hälften av morötterna, blandade med kryddor och resultatet blev dessa fem burkar som nu står och syras, 3 st en liters burkar och 2 st 500 ml burkar.


I min butik ser jag att en 700 g burk vanlig surkål kostar kring 45:- och 380 g burk kostar ca 34:- kronor. Innehållet i mina burkar är inte så hårt packat som burkarna i butiken. Då borde mina burkar alltså minst betinga ett värde av 45:- gånger 3. Totalt 135:- kronor! 

Jag räknar då på totala vikten av mina grönsaker, 1.7 kg + 0,5 kg = 2,2 kg att jämföras med tre 700 g burkar från butiken som väger 2,1 kg.

Jag köper ekologiskt och betalade 22,85 för vitkålen och 14,90 för påsen med morötter. Jag har halva påsen morötter kvar så grönsakerna i satsen på 2,2 kg kostade ca 30,50. Till det tillkommer kostnaden för kryddorna men vi utgår från att det finns tomma glasburkar hemma. (Plastburkar fungerar också men rekommenderas bara i undantags fall). 

Om jag grovt gissar/kalkylerar att jag ibland använder "exklusiva kryddor" då kan kryddkostnaden variera mellan 1-20 kronor. Då kostar hela min sats kanske mellan 32 - 50 kronor när jag syrar den själv av köpta färska grönsaker. Stora prisskillnaden är ju beroende på kryddorna och jag har försökt räkna mina utlägg för dem så höga som möjligt. För dem som odlar själva sina grönsaker och kryddor blir vinsten naturligtvis ännu större. 

Skillnaden mellan utlägg på 135:- eller på 32:- är kanske inte så stor i kronor räknat. Däremot om man tittar på hur många procent dyrare burkarna i butiken är jämfört med mina egna så handlar det om mellan 170 - 322 % ökning av priset. Varje börshaj och investerare skulle vara överlyckliga över sådana vinstmarginaler.

Observera att jag inte har räknat med mervärdet för det ökade näringsvärdet i grönsakerna, att jag kan få godare smak eller ökat välbefinnandet och alla positiva hälsoeffekter man får. Inte heller samhällets besparingar för allt friskare invånare som samtidigt leder till ett lägre tryck på sjukvården som då skapar utrymme för besparingar samt att flera friska människor kan bidra på arbetsmarknaden. Sätter man in sina hemgjorda syrade grönsaker i detta sammanhang blir det uppenbart att det är en otroligt kostnadseffektiv mat och prisvärd. Rena vinsten oavsett om man gör eget eller köper i butiken.




2 kommentarer:

  1. Jag har också syrat vitkål och morötter nu i veckan! Hoppas det ser bra ut när jag kommer hem till stan igen. Ska också pröva med äpple i nästa gång.
    kram!
    Bibbi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul Bibbi och lycka till. Berätta hur det går och så är jag extra nyfiken på hur det blir om man har med äpple!

      Radera