8 november 2012

Hur stor del av måltiden ska bestå av syrade grönsaker?
Ärligt talat så vet jag inte. Det är en fråga jag har funderat över. Jag brukar för det mesta ta en "skopa" eller två så ofta jag kan till måltiderna. Det är bättre att bara smaka på en liten munsbit än att inte äta alls har varit mitt motto. Fast egentligen borde man naturligtvis äta tillräckligt för att genomspola mag-tarmkanalen med nyttigheterna i överflöd. Man vill ju få ut maximal hälsonytta förstås. Men hur mycket ska jag äta? Hur mycket är "tillräckligt"? Jag tänker på portionsstorlek eller "dosering" om man pratar i medicintermer. För maten ska ju vara din medicin!

I senaste inlägget berättade jag om Donna Gates. Hon skriver på något ställe att många populära dieter kan sänka sköldkörtelfunktionen. Då fryser man och känner sig allmänt trött och hängig. Med en väl fungerande sköldkörtel känner man sig varm, ungdomlig och energisk.

För att snabbt återhämta sig, d.v.s. om jag fattat rätt, att återfå en väl fungerade sköldkörtel rekommenderar hon att måltiderna till 80 % består av syrade grönsaker. 80 %! Och då menar hon alla måltider under en tid. Så mycket har jag aldrig ätit. Fast kanske dags att pröva nu när hösten går mot vinter och man känner sig lite kall och frusen. Kanske lösningen finns i några dagars boost med 80 % syrade grönsaker och man kommer att undra vart vintern tagit vägen? Hmmm ... det tål att tänkas på.

1 kommentar:

  1. Intressant ... och jag som knappt kände till vilken guldkant syran kan föra med sig.

    Men jag funderar över vad den egentligen gör rent fysiologiskt med sköldkörteln. Kan du hjälpa mig att bena ut det?

    Och är det någon skillnad på hur olika kroppstyper klarar av syran? Jag tänker att jag personligen alltid haft lite svårarare för syrliga saker än många andra, och i ayurvedan pratar de om att vissa kroppstyper går sämre med syrliga ämnen.

    kram från den vetgiriga :)

    SvaraRadera