Ja, nu testar jag metoden jag nämnde i mitt senaste blogginlägg här och som demonstreras i länken längst ner i blogginlägget från den 28. november här. Det gick inte att motstå frestelsen.
Vilken jättesats. Det skulle vara tre vitkålshuvuden plus allt annat enligt receptet. Jag gjorde bara en "liten sats" på ett vitkålshuvud men oj så mycket det blev ändå. Kolla bara på bilderna jag lyckades knäppa mitt i bestyren.
Vitkål i en skål, salladskål och selleri i en annan, morötter och grönkål i den tredje och lite av varje i mixern. |
Förutom vitkålshuvudet blandade jag en salladskål, 1 kg morötter, några stjälkar bladselleri samt några blad grönkål. Allt finhackat eller rivet. Och så stöttes koriander och fänkål i mortel. Mängden blev så mycket jag orkade mortla. Vi får se hur det smakar. Det blev i alla fall en riktigt trevlig blandning att titta på, färggrann och fin. Morötterna och grönkålen gjorde susen för utseendet.
I detta recept skulle man mixa en del av grönsakerna och blanda i vatten till "lagom tjocklek". Det blev en tjock gegga som jag klickade lite här och var över alla mina skålar och rörde ihop så gott det gick. Det blev ingen bild på innehållet i mixern annat än som en topping i en av skålarna.
Så här såg det ut när jag hade klickat ut de mixade grönsakerna. Lite geggit kanske ;) |
Och slutresultatet blev 6 krukor varav en 0,5 liters. I den lilla burken tömde jag en hel påse med flingor av norialger (ja, samma alg som vi brukar se omlindad runt sushi). Den burken blir extra spännande att få smaka på. Kunde inte låta bli att improvisera lite också.
Oh vilken fröjd! Nu gäller det bara att hålla tummarna och hoppas det blir bra. |
Kolla den upprullade kålen som ska hålla nere grönsakerna när det börjar att jäsa. En nyhet hos mig. |
Puh! Det var ganska tuff att få ihop måste jag erkänna. Speciellt med de två nya och spännande momenten, att mixa en del av grönsakerna samt att göra rullar av kål och ha överst i krukorna. Jag hoppas detta hinner bli klart till jul. Och spänningen är extra stor för denna sats. Ny och obeprövad metod, inget salt alls i satsen samt att detta syras torrt så när som på den lilla mängden vatten som behövdes för att mixa.
Sedan var det detta med kryddorna. Ingefäran hade tyvärr tagit slut hemma så den räckte bara till en av burkarna. Spänningen är som sagt olidlig just nu. Jag håller tummarna hårt!
Åh, så gott det ser ut! När vi är tillbaks i stan ska jag göra en ny omgång. Favoriten är vitkål med morot och vitlök. Den stora burken jag gjorde gick åt fort. Jag kom av mig när jag skar av en bit av tummens topp då jag strimlade vitkål med mandolinen. Nu har den läkt och i fortsättningen ska jag passa mig. Det tog flera veckor att läka! Klumsi me!
SvaraRaderaBibbi
Ja, det går fortare åt än man tror. Vitkål och morot är också en favoritkombination hos mig - med och utan vitlök. Vitlöken lär hämma bakterietillväxten lite, har jag fått lära mig. Därför håller jag på och övar på att utesluta vitlök. Man kan ju alltid tillföra den i en dressing om man vill.
SvaraRaderaAkta fingrarna!!! Hoppas tummen är helt återställd! Jag brukar oftast skära grönsakerna antingen med en skärare med vev eller i köksmaskinen lite beroende på mängden.
Lycka till framöver Bbbi! Och vi (be)håller tummarna :D