4 december 2012

Tankar kring min vitlöksinläggning från i höstas.
Oh så smart och fiffig jag kände mig i höstas när jag satsade på en 1,5 liters kruka med vitkål, salladskål, morötter och kanske lite lök samt kryddor och EXTRA mycket vitlök. Vill minnas att det var omkring sex gånger mer vitlök än vad jag normalt brukar ha i. Jag tänkte att det skulle vara bra inför höstens och vinterns förkylningar. Något att ta till i "nödsituationer". Och nu är vi där. Snön yr utanför och nyligen visade termometern på närmare 20 minusgrader och många harklar och snorar där ute.

Jag har i alla fall klarat mig helt från förkylningar hittills och jag äter dagligen av denna inläggning. Kanske beroende på just den, men jag tror att det snarare beror på hyggligt frisk tarmflora beroende av att jag äter mycket syrade grönsaker dagligen. 

Klart att inläggningen smakar utsökt - d.v.s. om man som jag gillar vitlök. Men jag har kommit till den insikt att jag gör inte om experimentet av olika anledningar. 

  1. Det luktar något så oerhört mycket vitlök i kylskåpet att hälften vore nog. Familjen uppskattar inte doften varje gång kylskåpet öppnas.
  2. Enligt Donna Gates lär vitlöken hämma mikrofloran och det är just en aktiv mikroflora jag vill komma åt genom min mjölksyrning.
  3. Det blir enklare att tillsätta vitlöken när så önskas direkt under måltiden, t.ex. med en härlig dressing.
  4. Det bli mindre att hålla reda på tidigt på dagen, d.v.s. vissa dagar vill man inte kliva ut i vardagen insvept i ett moln av vitlöksdoft. Med alla inläggningar vitlöksfria blir valet enkelt.
Alltså min slutsats. 
Huvudregel: Skippa vitlöken i inläggningarna!

Tänka sig, denna slutsats trodde jag aldrig att jag skulle kunna fram till. Inte som jag tänkte i höstas. Tur man kan ändra sig :)

1 kommentar:

  1. Tack för huvudregeln, och för bilden av "vitlöksmolnet", skrattade gott :))!

    SvaraRadera