Listan över nyttan av syrade grönsaker är lång. Jag har absolut ingen ambition att göra min lista till "den perfekta listan" med "allt". För vad skulle jag då kunna blogga om? :)
Här är några nyttoaspekter:
- Råa mjölksyrade grönsaker hjälper till att återupprätta den inre ekologin. Deras vänliga bakterier är ett mycket billigare alternativ än köpt probiotika från apoteket eller hälsokosten.
- Syrningen gör att mage och tarm lättare tar upp bl.a. järn och zink vilket stärker immunsystemet och förbättrar blodbilden.
- Syrade grönsaker förbättrar matsmältningen bl.a. genom att tillföra levande enzymer. Många har magproblem när de äter råa grönsaker. Syrningen/fermenteringen sätter igång nerbrytningen av maten på samma sätt som saliven och tunntarmens matsmältningsenzymer gör. Det är självklart att om processen redan är i gång så avlastar det kroppen. Man hushåller också bättre med kroppens egna enzymer. Man avlägsnar lättare toxiner. Det bidrar till en föryngring av cellerna och stärker immunsystemet. Allt detta bidrar till ett friskare och längre liv.
- Syrade grönsaker hjälper oss att behålla vikten genom att få kontoll på sötsuget. Grönsakerna är utmärkta att ta till när sötsuget slår till eftersom de balanserar så väl samt att de bidrar med både fibrer och näring. Det är mycket bättre att fylla magen med dessa grönsaker än att proppa i sig sötsaker, kakor, läsk, pasta, chips m.m.
- Syrade grönsaker är basbildande och väldigt renande. Syrade grönsaker hjälper kroppen att komma i balans. Stor del av vår föda lämnar oss försurade, såsom kött, fisk, ägg, mjöl, bönor, socker, vin, öl, alkohol. Det är av avgörande betydelse för hälsan att behålla sin kropp basisk! En av de bästa detoxkurerna är att äta mycket mjölksyrade grönsaker och så håller man jämnare blodsockernivåer. Det är en perfekt GI-mat.
- Alla gravida borde äta stora mängder syrade grönsaker. Det är den idealiska födan för gravida. Det säkerställer en god tarmflora och förhindrar illamåendet som annars är så vanligt under de första månaderna av graviditeten. När sedan barnet föds så "smittar" mamman sitt barn med alla nyttobakterier och lägger grund för ett gott, friskt och långt liv hos barnet. När barnet etablerar en frisk tarmflora minskar sannolikheten för kolik. Faktum är att om barnet får kolik så är det ytterst viktigt att hjälpa barnet och ge laktobakterier. Man kan t.ex. öppna en kapsel med probiotika och strö några korn på bröstvårtan - om barnet ammas. Jag önskar att jag hade haft denna kunskap när mina barn var små!
- Under fermenteringen bildas det B-vitaminer, bl.a. B12 vitamin. Speciellt veganer bör vara noga med att få i sig tillräckligt. Syrningsprocessen bidrar till en förädling av grönsakerna när också K-vitamin och C-vitaminhalterna stiger.
Det måste erkännas att jag blir helt lyrisk över nyttan och full av undran varför inte alla äter detta? Jag blir så exalterad att jag inte klara av en längre lista just nu. Nu bara måste jag äta lite till. Alltså, det finns mer men detta får duga i dag.
Och var har jag hittat denna information? Lite här och där faktiskt! En del finns i boken Body Ecology Diet av Donna Gates och en del på hennes hemsida http://bodyecology.com.
en del finns på Weledas sida: http://www.weleda.se/weleda_baby/kunskap_och_inspiration/barnmat/artiklar_om_barnmat/maten_fraan_12_13_maanader_mjoelksyrade_groensaker/
Lite finns på: http://www.undermat.se/fakta_1.html
Och så har vi Annelies Schönecks bok Mjölksyrejäsning av grönsaker med massor av information samt internet förståss.
Wow, jag har inget annat att säga utan bara ... wow. Och jag blir upplyft av ditt citat;
SvaraRadera"Jag blir så exalterad att jag inte klara av en längre lista just nu."
Varmaste kramen :)