27 augusti 2012





Experimentera eller beprövade recept?
Just nu när det finns överflöd med grönsaker så passar jag på och experimenterar och testar nya inläggningar samtidigt som jag kör på med gamla och beprövade recept. Det är klart man gör både och!

Så här ser en av mina klassiker ut. Stommen består av vitkål och morötter som kryddas med krossade korianderkorn och fänkålsfrön. Jag utgår från helt vitkålshuvud som jag skivar tunt och blandar in lite grovrivna morötter tills jag tycker det ser vackert ut i färgen. Om jag känner för det blandar jag i lite gul lök och ett par stjälkar med selleri i tunna skivor. Och så kan jag tillsätta en liten gnutta pepparrot p.g.a. den ska vara extra konserverande. Detta blir en rejäl sats så jag kostar på mig att ha vitlök i någon av krukorna. Mmmm... vad jag tycket detta är gott - med eller utan vitlöken!

Det blir 2-3 krukor och om jag har tur kan en kruka bli stående i kylskåpet minst två månader. Då hinner smaken mogna. Men hittills har jag inte haft något större lager för det är rykande åtgång. Man borde ha större förvaringsmöjligheter.




Här om kvällen hade jag några smågurkor så jag skivade ner dem i en 500 ml kruka och ville göra något med dill. Problemet var bara att gurkorna var redan på plats i burken, timmen var sen och ingen färsk dill att uppbringa. Efter en djupdykning i kryddskåpet hittades lite torkad dill på burk som fick duga och så toppades det med lite gula senapsfrön. Nu står detta och syras - och jag håller tummarna. Faktum är att den dillen kanske gör satsen mindre lyckad. När jag kollade i burken senast  var smaken ingen riktig höjdare. Det blir inte samma sak när man inte har färsk dill. Men vem vet, det kanske tar sig när/om det för stå. Man vill ju smaka för att hålla koll på innehållet och så vips kan allt vara uppätit. 

Så här såg det i alla fall ut när jag satte i gång satsen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar