Gott eller mindre gott är naturligtvis frågan om tycke och smak.
Är man inte är van vid den syrliga smaken behöver man kanske lite tid att vänja sig. Se då till att dina inläggningar blir "lagom" syrliga för din smak. Speciellt i början innan man vänjer sig.
Med det menar jag att man avbryter syrningen kanske på andra eller tredje dagen innan smaken blir för syrlig. Mitt råd är att smaka dagligen på det som syras och när man tycker syrligheten räcker ställer man in krukan i kylskåpet. På så vis avbryts syrningen. Lite spännande kryddor sätter också knorr på smaken. Använd fantasin. Vissa grönsaker är sötare än andra och kan kanske vara bra för nybörjare. Man väljer det man tycker om. Allt eftersom man vänjer sig vid smaken kan man låta krukorna stå i rumstemperatur i 4-5 dagar och syras.
Eftersom jag inte hade något exakt recept när jag började mjölksyra så "leker jag med maten" på sätt och vis hela tiden :)
Jag har märkt att jag gillar att ha gul lök i mina grönsaksblandningar. Det fick mig att vilja testa att bara syra löken för sig. Jag hade i huvudsak gul lök men blandade i några röda lökar, fast det syns knappast på färgen. Jag halverade löken och skar sedan små klyftor. Ja, och tårarna rann för jag nöjde mig inte med mindre än en liters kruka. Så här ser det ut på tredje dagen:
Hur skulle jag krydda löken? Jag kom inte på något och samtidigt så ville jag testa den rena löksmaken. Därför finns endast lök och saltlaken i denna sats. Jo, och så hade jag ca en msk av vätskan från en lyckad syrning - för att försäkra mig om att syrningen skulle ta fart snabbt.
Resultatet är en ovanligt söt inläggning, lite som den söta smaken på stekt lök. Kanske lite för söt i min smak men kan vara en bra "nybörjarsmak". Andra familjemedlemmar gillar å andra sidan denna sats extra mycket. Vi är alla olika. Jag kommer nog att göra om detta fast med en krydda så snart jag kommer på vilken eller vilka kryddor. Någon som har förslag?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar