Vätskan är nyttig
Tiden går fort när man har roligt. Jag har inte gjort några nya grönsaksinläggningar de senaste dagarna och lagret minskar snabbt av de befintliga. Alltså dags att att fylla på. Och det måste erkännas att smaken blir så mycket rikare och fylligare om man hinner lagra sina inläggningar. Så nu gäller det att aktivera sin samlarådra, kavla upp ärmarna, sätta igång och bunkra upp ett rejält lager. Egentligen så att man kan mer eller mindre luta sig tillbaka tills efter nyår någon gång. * Dream on! :) * Och nu finns ju så mycket färska grönsaker att välja på.
När jag först lärde mig att snabbsyra grönsaker visste jag inte att man både kan syra "torrt" och med saltlake. Hittills har jag bara använt saltlake. Vi får se i framtiden om kanske jag provar den "torra" metoden någon gång.
Vätskan blir egentligen inte "bara" en saltlake med tiden. Den blir full av nyttigheter såsom nyttobakterier och enzymer som är viktiga både för matsmältningen och immunförsvaret. Så vätskan bör absolut användas!!! Drick upp den, outspädd eller blanda med vatten eller annat man tycker om, kanske i maten. T.ex. kan man använda vätskan i en salladsdressing. Jag tycker att den är väldigt törstsläckande och tycker ofta om att börja matlagningen med ett litet glas av denna vätska. Speciellt om jag är väldigt hungrig.
Torrsyrning är det min fru använder sig av. Hon är från sydvästra Kina. Hon tar salladskål (kinakål), plockar lös bladen och låter dem torka 1-2 dagar, utbredda på något luftigt underlag eller upphängda i en tråd. Sedan strimlar hon och stoppar ner i glasburkar med tättslutande lock. Jag vet inte om hon tillsätter salt. Hon har betonat för mig vikten att grönsakerna inte kommer i kontakt med något fett. Man bör alltså tvätta händerna väl.
SvaraRaderaDessa burkar står sedan i köksfönstret i ett par månader innan de är klara att äta. Blev väldigt gott i en rätt hon gjorde med bläckfisk.
Tack för din kommentar, Erik. Så spännande och annorlunda metod än min snabbsyrning. Vet du om det är väldigt viktigt att packa burken full?
Radera