4 september 2012

Squash eller zucchini?


Vad heter den egentligen? Jag blir aldrig klok på det. Ena dagen säger jag squash och andra dagen zucchini.

Detta säger Wikipedia: "Squash är en växt i pumpasläktet Cucurbita, vanligtvis arten Cucurbita pepo. Squash kan delas in i sommarsquash och vintersquash. Sommarsquash, även kallad zucchini eller ibland courgette, är en växt vars oftast gröna eller gula frukter äts som grönsak. Andra färger förekommer, men är inte vanliga. De mest förekommande sorterna har frukter med gurkliknande form, men det finns även andra former. Vintersquash har ett hårdare skal, oftast sötare kött, och kan lagras betydligt längre än sommarsquashen. Vintersquashen liknar mer en pumpa än vad zucchinin gör, och används på samma sätt."

OK, nu ska jag göra mitt bästa och för enkelhetens skull använda "squash". Det verkar fungera. Jag tycker om syrad squash. Oftast har jag skurit den i skivor och så i mindre bitar. Är squashen liten så skär jag varje skiva i fyra delar. Skulle den vara stor så får skivan delas i kanske 6-8 delar. 

Krukan till vänster på bilden visar hur det brukar se ut. Bitarna är klart större än löken i den högra krukan. Jag skrev om lökexperimentet den 29/8.

Nu funderar jag på om jag ska finfördela squashen ännu mer? Kanske strimla? Jag har fått för mig att det skulle vara angenämare att stoppa i munnen. Jag funderar ett tag och återkommer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar