28 september 2012

Mer om tarmfloran 
I ett tidigare inlägg skrev jag att jag inte vet vilken mikroflora som finns i inläggningarna. Det är antagligen bara delvis sant. För man vet ju att det är en blandning av bifidobacterium och lactobacillus kulturer, men exakt vilken stam vet man bara om man gör en mikrobiologisk test. Och så avancerad är inte jag ;)

Dessa bakteriekulturer gör en stor nytta i tarmen och i butikerna finns en uppsjö av produkter som marknadsförs just för att de innehåller dessa kulturer. Men det gäller att se upp så att produkten du köper innehåller en vital bakterieflora. Ju längre produkten står lagrad, kanske hos tillverkaren, i butikshyllan eller i ditt skafferi, desto större sannolikhet att innehållet minskar. Här tänker jag speciellt på alla mejeriprodukter som finns i butikerna. Därför tipsar jag alla att göra sin egen grönsaksinläggning. Det är ju så gott som gratis. Speciellt om man odlar sina egna grönsaker. Och gratis brukar vara väldigt gott, eller hur?

Börja gärna med vitkål som jag personligen tycker är väldigt lätt att få igång. Krydda efter smak. Kummin är gott och enkelt som i Tistelvinds produkter. Deras produkter finns i många butiker. Här är länken till deras sida http://www.tistelvind.se. Själv gillar jag att variera mig och kryddar olika från en gång til en annan och dessutom kan man bestämma lite själv hur sur smak man önskar. 

Förutom koriander och/eller fänkål som oftast slinker med så använder jag ofta ingefära, chilipeppar, vitlök förståss, pepparrot, kummin, senapsfrö och dill. Kanske har jag glömt några. Jag blandar kryddorna efter humör och dagsform så det blir olika varianter av kryddsammansättningen. Gul lök ger en lite sötare smak och är kul att ha med ibland. En liten gnutta gurkmeja ger en vacker gul färg och räcker mer än väl till en stor kruka. Gör inte som jag gjorde första gången. Då var jag så frikostig med gurkmejan att det blev beskt. Färska kryddor ska också vara toppen att använda men jag har inte kommit längre än att ha testat för första gången med rosmarin i squashen jag berättade om i mitt förra inlägg. Jo förresten, dillkvistar har jag använt några gånger.

Om det mot anmodan skulle misslyckas med att få igång syrningen så kan man alltid köpa en färdig inläggning (i glasburk, kanske Tistelvinds - ej konservburk!) i butiken. Ta då vara på lite av spadet och toppa din egna inläggning med det. Då kommer syrningen snabbare i gång med lite hjälp från en äldre lyckad syrning. Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar