Äntligen ett recept
För första gången så har jag försökt hålla koll på måtten när jag blandar ihop kryddor och grönsaker!
Denna gång hade jag lite för många och egentligen för stora squash i trädgårdslandet (det blir så när man reser bort och inte hinner plocka in skörden i tid). Det var så mycket att jag bestämde mig för att bara använda squash. Inta blanda den med andra grönsaker även om jag oftast tycker det blir godast när man blandar olika grönsaker i burken.
Därför strimlade jag all squash och började fantisera. Vad jag skulle hitta på? Jag brukar väldigt ofta ta både fänkål och koriander så jag började med att krossa dessa frön i min mortel. Färska örter lär vara gott att krydda med har jag hört men har egentligen aldrig testat på riktigt. Eftersom jag just nu har en fin rosmarinplanta så passade jag på att använda den. Kanske det skulle funka...? Och nu slog det mig. Jag skulle hålla koll på måtten. Så här blev det och tiden får visa om det blev "lagom" kryddat:
Receptet
3 l strimlad squash
1 msk grovkrossade korianderfrön
1,5 tsk grovkrossade fänkålsfrön
Rejäla kvistar färsk rosmarin.
Ev. vitlök
Saltlake: Till 6 dl filtrerat vatten tillsätts 1 msk havssalt. Rör om tills saltet är upplöst.
Blanda de krossade kryddorna med squashen i en stor skål. Fyll krukorna med blandningen och rosmarinet och tryck ihop innehållet. Häll över saltlaken. Obs! Man kan behöva göra en större sats med saltlaken. Se till att vätskan täcker och sätt gärna en tyngd ovanpå grönsakerna innan man skruvar på locket.
Till 3 l krukan hade jag tre ca 20 cm långa rosmarinkvistar och till 2 l krukan två kvistar samt också en rejäl klyfta grovt riven vitlök.
Så här såg det ut när jag precis hade fyllt största krukan. Nu har det syrats klart och t.o.m. provsmakats. Det blev godkänt även om jag blev lite skraj i går när jag upptäckte att de översta grönsaksbitarna stack upp ur vätskan och började se lite bruna ut. Jag plockade bort dem, fyllde på lite mer saltlake och skakade om. Så det verkar ha gått bra, tack och lov. Satsen blev tre stora krukor. I mittenkrukan på den lilla bilden fyllde jag på med andra grönsaker. Det blev ett bra alternativ när jag inte lyckades trycka ner all squashen i två krukor. Och på så vis fick jag min grönsaksblandning också denna gång :)
Det ska ju bli godare om man lagrar. Nu börjar lagringen. Jag lär återkomma om kryddningen fick godkänt eller om den behöver justeras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar