30 januari 2013

Visst är det roligt när vettiga och beprövade saker blir trender

Ytterligare en referens:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=5401882

Helt klart att det finns hopp för mänskligheten.

16 januari 2013

Nästa stora trend!
Läser i det senaste numret av Coops tidning Mersmak att mjölksyrade grönsaker spås bli den nästa stora trenden. 



Det är bara att ställa sig i skaran och applådera! Och så måste det erkännas att jag ler lite för mig själv när det tipsas om att syra zucchini. Hade ingen aning om att jag var en sån trendsättare ;)

Bifogar också länk till recept på kimchi i samma tidning: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/kimchi/ 
Jag har ofta inspirerats av kimchi när jag kryddar mina inläggningar. Supergott brukar det bli! Mmmm...!

13 januari 2013

Experimentar igen
Det är bara att acceptera och inse att undertecknad har mycket kvar att lära sig om mjölksyrning.  Man lär så länge man lever heter det. Med tanke på allt man har kvar att lära sig kan man ju blicka fram mot ett långt liv... ;)

I december prövade jag att mjölksyra enligt en ny metod, se mitt blogginlägg från 2012-12-15. Experimentet föll väl ut och jag fick nog den nyttigaste satsen av dem alla, i alla fall med avseende på saltinnehållet. Satsen var faktiskt helt saltfri. Klart att smaken blev lite "plattare" - eller hur man nu ska beskriva det. Klar att lite salt höjer smaken. Då gäller ju att ha annat på tallriken, sånt som kompenserar och stimulerar smaklökarna. Har man inget annat kan man alltid göra en god dressing - om man hinner och orkar.

Och nu är det så att vissa dagar har det inte blivit någon dressing alls. Och snacka om att reta kreativiteten. Då är det guldläge för nya idéer! Och nu är det dags för ny sats och klart att jag vill pröva någon slags kombination av min första metod (den med saltlag) och den nya metoden (den osaltade och med liten del mosade grönsaker). 

Sagt och gjort - nu har jag en sats på gång med en liten skvätt saltlag istället för "gröten". Spänningen är som vanligt olidlig!

Denna gång har jag tagit blomkål, broccoli, selleristjälkar och grovrivna
morötter kryddat med fänkåls- och korianderfrön samt ingefära.




2 januari 2013

Nyttan av syrade grönsaker
Listan över nyttan av syrade grönsaker är lång. Jag har absolut ingen ambition att göra min lista till "den perfekta listan" med "allt". För vad skulle jag då kunna blogga om? :) 

Här är några nyttoaspekter:

  • Råa mjölksyrade grönsaker hjälper till att återupprätta den inre ekologin. Deras vänliga bakterier är ett mycket billigare alternativ än köpt probiotika från apoteket eller hälsokosten.
  • Syrningen gör att mage och tarm lättare tar upp bl.a. järn och zink vilket stärker immunsystemet och förbättrar blodbilden.
  • Syrade grönsaker förbättrar matsmältningen bl.a. genom att tillföra levande enzymer. Många har magproblem när de äter råa grönsaker. Syrningen/fermenteringen sätter igång nerbrytningen av maten på samma sätt som saliven och tunntarmens matsmältningsenzymer gör. Det är självklart att om processen redan är i gång så avlastar det kroppen. Man hushåller också bättre med kroppens egna enzymer. Man avlägsnar lättare toxiner. Det bidrar till en föryngring av cellerna och stärker immunsystemet. Allt detta bidrar till ett friskare och längre liv.
  • Syrade grönsaker hjälper oss att behålla vikten genom att få kontoll på sötsuget. Grönsakerna är utmärkta att ta till när sötsuget slår till eftersom de balanserar så väl samt att de bidrar med både fibrer och näring. Det är mycket bättre att fylla magen med dessa grönsaker än att proppa i sig sötsaker, kakor, läsk, pasta, chips m.m.
  • Syrade grönsaker är basbildande och väldigt renande. Syrade grönsaker hjälper kroppen att komma i balans. Stor del av vår föda lämnar oss försurade, såsom kött, fisk, ägg, mjöl, bönor, socker, vin, öl, alkohol. Det är av avgörande betydelse för hälsan att behålla sin kropp basisk! En av de bästa detoxkurerna är att äta mycket mjölksyrade grönsaker och så håller man jämnare blodsockernivåer. Det är en perfekt GI-mat.
  • Alla gravida borde äta stora mängder syrade grönsaker. Det är den idealiska födan för gravida. Det säkerställer en god tarmflora och förhindrar illamåendet som annars är så vanligt under de första månaderna av graviditeten. När sedan barnet föds så "smittar" mamman sitt barn med alla nyttobakterier och lägger grund för ett gott, friskt och långt liv hos barnet. När barnet etablerar en frisk tarmflora minskar sannolikheten för kolik. Faktum är att om barnet får kolik så är det ytterst viktigt att hjälpa barnet och ge laktobakterier. Man kan t.ex. öppna en kapsel med probiotika och strö några korn på bröstvårtan - om barnet ammas. Jag önskar att jag hade haft denna kunskap när mina barn var små!
  • Under fermenteringen bildas det B-vitaminer, bl.a. B12 vitamin. Speciellt veganer bör vara noga med att få i sig tillräckligt. Syrningsprocessen bidrar till en förädling av grönsakerna när också K-vitamin och C-vitaminhalterna stiger.


Det måste erkännas att jag blir helt lyrisk över nyttan och full av undran varför inte alla äter detta? Jag blir så exalterad att jag inte klara av en längre lista just nu. Nu bara måste jag äta lite till. Alltså, det finns mer men detta får duga i dag.

Och var har jag hittat denna information? Lite här och där faktiskt! En del finns i boken Body Ecology Diet av Donna Gates och en del på hennes hemsida http://bodyecology.com.
en del finns på Weledas sida: http://www.weleda.se/weleda_baby/kunskap_och_inspiration/barnmat/artiklar_om_barnmat/maten_fraan_12_13_maanader_mjoelksyrade_groensaker/
Lite finns på: http://www.undermat.se/fakta_1.html
Och så har vi Annelies Schönecks bok Mjölksyrejäsning av grönsaker med massor av information samt internet förståss.

1 januari 2013

Gott Nytt År 2013
Tack för 2012. Året som denna blogg startade. Låt oss hålla tummarna för att 2013 kommer att bli ett bra blogg-år där kunskapen om nyttoaspekterna med mjölksyrade grönsaker sprider sig stort!

Samtidigt vill jag passa på och berätta att den nya metoden att syra måste anses mycket lyckad. Alla burkarna blev bra med avseende på syrningen men vissa blev godare än andra. 

Den lilla burken med norialgen var den mest lyckade. Riktigt god. Det kommer jag att göra om. Också burken med ingefäran blev bra. De övriga blev OK. Inte mer. Faktum är att det var lite rörigt och jag hade missat att köpa hem tillräckligt med kryddor. Samtidigt får jag erkänna att det är kul att smaka på en "ren" sats utan krångel med kryddor. Det gav en tydlig och pikant syrlig smak. Jag kan tänka mig att det kräver lite träning innan många kan vänja sig vid smaken. Därför har här serverats varierande dressingar när dessa satser dukats fram.

Fast sammanfattningsvis så är jag helnöjd med experimentet!