Varför nörda in sig på syrade grönsaker?
Tja, varför inte?
Vi ska ju äta mer frukt och grönt, heter det. Just nu när det närmar sig slutet av sommaren finns massor av härliga fräscha grönsaker, både i trädgårdslandet och i butikerna. Det är perfekt tid att experimentera och pröva sig fram. Och vilken snabbmat också!
Grönsaker skrumpnar och ruttnar med tiden när bakterier och mögelsvampar angriper dem och konsten att konservera är en del av mänsklighetens uråldriga kunskaper. Numera fryser vi ofta in för att kunna plocka fram vid behov. Oftast förlorar vi då både smak, konsistens och näringsvärde. Däremot om man syrar sina grönsaker, - också kallat att mjölksyra, - då både konserverar man och förädlar på en och samma gång! Läs gärna mer i Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker"om du vill lära dig mer. Det är en härlig liten bok med massor av kunskap - även om den fick mig att tro att syrning var för besvärligt och krångligt. Tur att min väninna lärde mig komma förbi det hindret!
Hur som helst genom att syra grönsakerna omvandlar man den naturliga förruttnelseprocessen till en livsbefrämjande process. Jag tror på denna enkla metod samt att gamla kunskaper kommer att väckas till liv allt mer och jag vill gärna vara en del i denna kunskapsspridning. Jag lär återkomma framöver också med argument varför dessa grönsaker blir extra nyttiga.
Jag passar på i min allra första blogg i världshistorien att inviga den genom att skriva grundreceptet på hur jag syrar mina grönsaker:
Mjölksyrade grönsaker på armeniskt/persiskt vis
Blanda några av följande grönsaker eller ta var för sig:
Morötter, blomkål, stjälkselleri, lök och vitkål. Krydda efter smak.
Tag en 500 grams väl rengjord honungsburk eller liknande och häll i 2 dl vatten och 1 tsk havssalt. Rör tills saltet löses.
Skär de sköljda grönsakerna i skivor, små bitar eller riv grovt och fyll burken till ca 2 cm från kanten. Vattnet måste täcka grönsakerna. Sätt på locket och ställ i rumstemperatur. Färdigt efter 2 - 4 dagar beroende på rumstemperaturen (ca 20 °C).
Öppna burken varje dag och pressa ner grönsakerna för att undvika att det möglar. Skumma ev. om det skulle behövas. Syrlighetn ökar ju längre man låter burken stå i rumstemperatur. Förvaras därefter i kylskåp. Hittills har jag förvarat grönsakerna i ca ett halvår. De tar ju slut så alldeles för fort! Fast egentligen ska man kunna förvara dem i minst ett år.
Personligt tillägg till grundreceptet: Kryddor som fungerar bra är t.ex. lättkrossade korianderfrön, fänkål och/eller kummin, men det mesta fungerar. Pepparrot både konserverar och smaksätter. För styrka används t.ex. ingefära, chili, vitlök, ifall man vill göra sin egna kimchi. Hela kvistar med färska örter är utmärkta. Använd fantasin och våga testa!
Små bitar broccoli blev gott. Förvånansvärt också de förkokta bondbönorna i en grönsaksblandning. Mangoldstjälkar är det enda som ej fungerat hittills, de blev extra träiga och närmast oätliga. Squash blev utsökt med lök. Prova både att göra din egna grönsaksblandning likaväl som att ha var grönsak för sig. Hallonblad lär stimulera att mjölskyrningen kommer igång. Man kan också ta en liten skvätt vätska från en lyckad sats som en extra igångsättare, men det brukar inte behövas.
Jag har oftast gjort större satser och har då tagit 1 l ”konserveringsburkar” av glas. Då börjar jag med att göra en större sats saltlösning (till 6 dl vatten tar man 1 msk havssalt, till 12 dl vatten tar man 2 msk salt, till 18 dl tar man 3 msk, o.s.v) och häller över mina burkar efter att ha fyllt dem med grönsaker och kryddor. Eftersom locket sitter fastklämt på mina burkar så har jag inte öppnat dem dagligen. Kanske bara skakat lite försiktigt.
Efter knappt ett dygn börjar det jäsa/bubbla i burkarna och då kan vätskan rinna över om burken är välfylld (det pyser ut genom det slutna locket). Se därför till att burkarna står på ett lämpligt underlag, ev. extra bricka el. dyl. Håller flera månader i kyl och blir bara godare med tiden - så länge det inte börjar mögla. Men jag har klarat mig helt ifrån. Se bara till att ha rena burkar och händer.
OK. Nu finns receptet tillgängligt för alla. Det är bara att sätta i gång, leka och experimentera.
//Margret :)