29 augusti 2012

Smaken
Gott eller mindre gott är naturligtvis frågan om tycke och smak. 

Är man inte är van vid den syrliga smaken behöver man kanske lite tid att vänja sig. Se då till att dina inläggningar blir "lagom" syrliga för din smak. Speciellt i början innan man vänjer sig.

Med det menar jag att man avbryter syrningen kanske på andra eller tredje dagen innan smaken blir för syrlig. Mitt råd är att smaka dagligen på det som syras och när man tycker syrligheten räcker ställer man in krukan i kylskåpet. På så vis avbryts syrningen. Lite spännande kryddor sätter också knorr på smaken. Använd fantasin. Vissa grönsaker är sötare än andra och kan kanske vara bra för nybörjare. Man väljer det man tycker om.  Allt eftersom man vänjer sig vid smaken kan man låta krukorna stå i rumstemperatur i 4-5 dagar och syras.

Eftersom jag inte hade något exakt recept när jag började mjölksyra så  "leker jag med maten" på sätt och vis hela tiden :)

Jag har märkt att jag gillar att ha gul lök i mina grönsaksblandningar. Det fick mig att vilja testa att bara syra löken för sig. Jag hade i huvudsak gul lök men blandade i några röda lökar, fast det syns knappast på färgen. Jag halverade löken och skar sedan små klyftor. Ja, och tårarna rann för jag nöjde mig inte med mindre än en liters kruka. Så här ser det ut på tredje dagen:


Hur skulle jag krydda löken? Jag kom inte på något och samtidigt så ville jag testa den rena löksmaken. Därför finns endast lök och saltlaken i denna sats. Jo, och så hade jag ca en msk av vätskan från en lyckad syrning - för att försäkra mig om att syrningen skulle ta fart snabbt. 

Resultatet är en ovanligt söt inläggning, lite som den söta smaken på stekt lök. Kanske lite för söt i min smak men kan vara en bra "nybörjarsmak". Andra familjemedlemmar gillar å andra sidan denna sats extra mycket. Vi är alla olika. Jag kommer nog att göra om detta fast med en krydda så snart jag kommer på vilken eller vilka kryddor. Någon som har förslag?

28 augusti 2012

Ny bok om mjölksyrning
På DNs hemsida presenteras i dag boken "Syra själv" av Karin Bojs. Hon verkar vara inne på samma tema som jag och faktiskt hunnit en bit längre i och med att hon hunnit granska massor av hälsopåståenden, fakta och myter. Kul, och mina gratulationer till författaren! http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/syra-sma-ratter 

I artikeln kan du bl.a. läsa följande om hälsoeffekterna: "det man definitivt kan säga är att syrad mat sänker glykemiskt index, GI, och det är jättenyttigt. Det är dessutom troligen så att mjölksyrebakterier förbättrar järnupptaget och skyddar mot många magåkommor."

Tanken med denna blogg är att den ska vara en salig blandning mellan rena recepttips och hur man gör rent praktiskt, vara tankar om hälsa och de syrade grönsakernas nytta för oss och också allmänna tankar och funderingar kring ämnet. Kul då att kunna snappa upp en ny spännande bok i ämnet.

För min del kan jag känna en stor skaparglädje när jag gör mina inläggningar. Lisa för själen! Och så tillkommer förstås effekterna på kroppen. Så, ja, de syrade grönsakerna är nyttiga och hälsosamma på flera sätt :)

Hur kan jag inspirera flera till att pröva också?

27 augusti 2012





Experimentera eller beprövade recept?
Just nu när det finns överflöd med grönsaker så passar jag på och experimenterar och testar nya inläggningar samtidigt som jag kör på med gamla och beprövade recept. Det är klart man gör både och!

Så här ser en av mina klassiker ut. Stommen består av vitkål och morötter som kryddas med krossade korianderkorn och fänkålsfrön. Jag utgår från helt vitkålshuvud som jag skivar tunt och blandar in lite grovrivna morötter tills jag tycker det ser vackert ut i färgen. Om jag känner för det blandar jag i lite gul lök och ett par stjälkar med selleri i tunna skivor. Och så kan jag tillsätta en liten gnutta pepparrot p.g.a. den ska vara extra konserverande. Detta blir en rejäl sats så jag kostar på mig att ha vitlök i någon av krukorna. Mmmm... vad jag tycket detta är gott - med eller utan vitlöken!

Det blir 2-3 krukor och om jag har tur kan en kruka bli stående i kylskåpet minst två månader. Då hinner smaken mogna. Men hittills har jag inte haft något större lager för det är rykande åtgång. Man borde ha större förvaringsmöjligheter.




Här om kvällen hade jag några smågurkor så jag skivade ner dem i en 500 ml kruka och ville göra något med dill. Problemet var bara att gurkorna var redan på plats i burken, timmen var sen och ingen färsk dill att uppbringa. Efter en djupdykning i kryddskåpet hittades lite torkad dill på burk som fick duga och så toppades det med lite gula senapsfrön. Nu står detta och syras - och jag håller tummarna. Faktum är att den dillen kanske gör satsen mindre lyckad. När jag kollade i burken senast  var smaken ingen riktig höjdare. Det blir inte samma sak när man inte har färsk dill. Men vem vet, det kanske tar sig när/om det för stå. Man vill ju smaka för att hålla koll på innehållet och så vips kan allt vara uppätit. 

Så här såg det i alla fall ut när jag satte i gång satsen.





23 augusti 2012


Zucchini/squash med pepparrot

Så här ser ett av mina experiment ut. 





















Zucchini och massor av pepparrot, inget annat utom saltvattnet. 

Jag satte i gång denna kruka för två dagar sedan och syrningen ser ut att gå mycket bra. Burken var hellt fylld vid starten men nu verkar krukan endast fylld till ca 3/4 delar. Och som man ser så flyter grönsakerna upp under jäsningen. Därför kan det vara bra att öppna burken och peta ner grönsakerna minst en gång om dagen. 

Zucchinin verkar lämna ifrån sig en del vatten under processen. Jag lyfte på locket i dag och smakade lite. Wow! Pepparroten gav härligt kraftfull smak och det ska bli spännande att äta i en måltid framöver. Smaken mognar säkert vid lagring och blir då fylligare och rikare - fast antagligen hinner allt ätas upp innan vi når dit. Funderar om jag ska göra fler satser så jag har en chans att lagra och hinna testa det med. Tål att tänkas på.

Och behöver jag ens nämna att naturligtvis använder jag endast ekologiska grönsaker. Både zucchinin och pepparroten kommer dessutom denna gång  från den egna täppan, vilket gör jobbet ännu roligare.

22 augusti 2012

Varför nörda in sig på syrade grönsaker? 
Tja, varför inte?

Vi ska ju äta mer frukt och grönt, heter det. Just nu när det närmar sig slutet av sommaren finns massor av härliga fräscha grönsaker, både i trädgårdslandet och i butikerna. Det är perfekt tid att experimentera och pröva sig fram. Och vilken snabbmat också!

Grönsaker skrumpnar och ruttnar med tiden när bakterier och mögelsvampar angriper dem och konsten att konservera är en del av mänsklighetens uråldriga kunskaper. Numera fryser vi ofta in för att kunna plocka fram vid behov. Oftast förlorar vi då både smak, konsistens och näringsvärde. Däremot om man syrar sina grönsaker, - också kallat att mjölksyra, - då både konserverar man och förädlar på en och samma gång! Läs gärna mer i Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker"om du vill lära dig mer. Det är en härlig liten bok med massor av kunskap - även om den fick mig att tro att syrning var för besvärligt och krångligt. Tur att min väninna lärde mig komma förbi det hindret!

Hur som helst genom att syra grönsakerna omvandlar man den naturliga förruttnelseprocessen till en livsbefrämjande process. Jag tror på denna enkla metod samt att gamla kunskaper kommer att väckas till liv allt mer och jag vill gärna vara en del i denna kunskapsspridning. Jag lär återkomma framöver också med argument varför dessa grönsaker blir extra nyttiga.

Jag passar på i min allra första blogg i världshistorien att inviga den genom att skriva grundreceptet på hur jag syrar mina grönsaker:


Mjölksyrade grönsaker på armeniskt/persiskt vis

Blanda några av följande grönsaker eller ta var för sig:
Morötter, blomkål, stjälkselleri, lök och vitkål. Krydda efter smak. 

Tag en 500 grams väl rengjord honungsburk eller liknande och häll i 2 dl vatten och 1 tsk havssalt. Rör tills saltet löses.

Skär de sköljda grönsakerna i skivor, små bitar eller riv grovt och fyll burken till ca 2 cm från kanten. Vattnet måste täcka grönsakerna. Sätt på locket och ställ i rumstemperatur. Färdigt efter 2 - 4 dagar beroende på rumstemperaturen (ca 20 °C). 

Öppna burken varje dag och pressa ner grönsakerna för att undvika att det möglar. Skumma ev. om det skulle behövas. Syrlighetn ökar ju längre man låter burken stå i rumstemperatur. Förvaras därefter i kylskåp. Hittills har jag förvarat grönsakerna i ca ett halvår. De tar ju slut så alldeles för fort! Fast egentligen ska man kunna förvara dem i minst ett år.

Personligt tillägg till grundreceptet: Kryddor som fungerar bra är t.ex. lättkrossade korianderfrön, fänkål och/eller kummin, men det mesta fungerar. Pepparrot både konserverar och smaksätter. För styrka används t.ex. ingefära, chili, vitlök, ifall man vill göra sin egna kimchi. Hela kvistar med färska örter är utmärkta. Använd fantasin och våga testa!

Små bitar broccoli blev gott. Förvånansvärt också de förkokta bondbönorna i en grönsaksblandning. Mangoldstjälkar är det enda som ej fungerat hittills, de blev extra träiga och närmast oätliga. Squash blev utsökt med lök. Prova både att göra din egna grönsaksblandning likaväl som att ha var grönsak för sig. Hallonblad lär stimulera att mjölskyrningen kommer igång. Man kan också ta en liten skvätt vätska från en lyckad sats som en extra igångsättare, men det brukar inte behövas.

Jag har oftast gjort större satser och har då tagit 1 l ”konserveringsburkar” av glas. Då börjar jag med att göra en större sats saltlösning (till 6 dl vatten tar man 1 msk havssalt, till 12 dl vatten tar man 2 msk salt, till 18 dl tar man 3 msk, o.s.v) och häller över mina burkar efter att ha fyllt dem med grönsaker och kryddor. Eftersom locket sitter fastklämt på mina burkar så har jag inte öppnat dem dagligen. Kanske bara skakat lite försiktigt. 

Efter knappt ett dygn börjar det jäsa/bubbla i burkarna och då kan vätskan rinna över om burken är välfylld (det pyser ut genom det slutna locket). Se därför till att burkarna står på ett lämpligt underlag, ev. extra bricka el. dyl. Håller flera månader i kyl och blir bara godare med tiden - så länge det inte börjar mögla. Men jag har klarat mig helt ifrån. Se bara till att ha rena burkar och händer.


OK. Nu finns receptet tillgängligt för alla. Det är bara att sätta i gång, leka och experimentera.
//Margret :)