16 oktober 2013

Tips

I dag fick jag tips om att vända burkarna upp och ner när man syrar. Det låter verkligen spännande och måste absolut testas framöver.

Nu har jag precis avsmakat den senaste satsen och den fick godkänt. Denna gång tog jag ett vitkålshuvud, morötter som kryddade på mitt "vanliga" vis, d.v.s. med krossade koriander- och fänkålsfrön samt finhackad röd chili och riven ingefära. Det blev fem enlitersburkar.

Denna gång testade jag dock en nyhet - p.g.a. praktiska omständigheter - att använda andra burkar med enkla lock. Hela satsen gick bra utom i den ena "löslocksburken" (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80112541/). Där hade jag inte varit tillräckligt uppmärksam att hålla vätskan tillräckligt högt över grönsakerna så det möglade :(

Fast i övrigt var IKEA burken väldigt smidig och på ett vis skönt att slippa det vidhängande locket på mina vanlig burkar.

Burken som ser väldigt skum ut luktar helt OK. Så nu stirrar jag på mistänktsamt på burken och innehållet och funderar över vad jag ska göra med den. Antagligen hamnar den i soporna - men det är så frestande att smaka...






20 september 2013

Undrar om syrade grönsaker minskar AGE?

AGE är dysfunktionella proteiner eller Advanced Glycation Endproducts?

Här varnas det för "bruna livsmedel": http://www.unt.se/uppsala/lakare-varnar-for-bruna-livsmedel-302787.aspx

Detta skriver Läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397

Och här är forskning gällande Alzheimer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15975084

11 september 2013

Tiden går fort när man har roligt

Nu är det skördetider igen med massor av härliga grönsaker som väntar på att förädlas! Behöver jag ens nämna att då menar jag naturligtvis att mjölksyras :)

För mig personligen har jag fått ett nytt perspektiv på syrningen - som stadsbo. Den egna täppan är såld och samtidigt som familjen boar in sig i stadsmiljön inser jag att mina ytor för alla burkar har krymt rejält. Jag får lära mig att vara lite måttligare i mina satser och får göra små satser lite nu och då. För tillfället har jag 6 burkar i kylskåpet med lyckad syrning (två burkar vardera med tre olika inläggningar) och det känns som en övre gräns med tanke på kylskåpets kapacitet. Alltså nu har jag kommit i gång med syrningen efter flytten!

Övergången till stan har dock inte varit enkel. Jag har i stort sett alltid lyckats med mina satser och jag har matat den ena nya satsen efter den andra med lite vätska från en äldre sats. Helt plötsligt var allt uppätit. Varenda smula så det var bara att starta på nytt. För hur svårt kunde det vara? Lätt som en plätt! Det visste jag ju - trodde jag.

I sommarvärmen fanns inte så många grönsaker att välja på. Och nu hade jag dessutom bara "vanligt kranvatten". Det fanns morötter i butiken den dagen jag gick och handlade. Och jag satte igång en sats. Nu vet jag att morötter innehåller så pass mycket socker att det kan lätt gå snett - vilket det ju gjorde. Som tur är råder det ingen tvekan om satsen är misslyckad/otjänlig. Vågar jag visa hur illa det såg ut?


Jag har massor med funderingar varför det gick snett. Var det kranvattnet? Var det för att det fanns minimalt med vätska i burken? Var det p.g.a. att det enbart var morötter? Otvättade händer? Annat? har ingen aning och kommer nog inte att få veta heller. Jag bestämde mig då för att göra nästa gång så som jag hade lärt mig från början - att ha rejält med vätska som täcker grönsakerna!

I detta läge sprang jag till Konsum och köpte Tistelvinds syrade vitkål. Den kändes ljuvlig på ett sätt samtidigt som jag tycker att mina egna smaksättningar är godare. Alltid kul att upptäcka!

Efter antal dagar av missmod och flera inköp av Tistelvind stålsatte jag mig igen när jag hittade ekologiska gurkor. Jag hade också mängder med härliga dillkronor. Jag bara måste syra dessa gurkor!!! Sagt och gjort och det verkade gå bra de första dagarna. Men en morgon såg det ut så här i burken:


Oops!? Vad händer? Och nu hade jag dessutom installerat ett vattenfilter i köket. Det var en vitaktig "skummig" hinna ovanpå. Jag smakade försiktigt en bit - efter att ha luktat noga och sköljt av den under rinnande vatten. Den smakade ljuvligt! För säkerhets skull skvätte jag i lite vätska från Tistelvinds vitkål och bad till de högre makterna. Och nu gick det några nervösa dagar. Skulle denna sats gå åt pipsvängen också eller skulle den klara sig...? 

Den klarade sig och nu har jag t.o.m. använt vätskan till en squash vi fick i gåva. Den pyser nu fint sedan i måndags och jag förlitar mig till att det går finfint.

Lyckan har återvänt till mitt kök!

19 april 2013

Nytt experiment

Fänkålen jag syrade nyligen blev riktigt god ensam. Så kom det en dag när jag hade köpt tre rejäla fänkål igen och skulle göra en ny sats. Samtidigt hade jag ett vitkålshuvud och morötter som jag hade tänkt göra en sats av. Så ringer telefonen och jag behövde snabbt kila iväg så vad gör jag? Ju, jag hade allt framme inklusive köksassistenten så jag rev snabbt allt(!) och blandade. Kryddade som jag brukar med korianderfrön, inte så mycket fänkålsfrån (bara lite) och så rejält med riven ingefära och chilipeppar. Tryckte i all hast ner i fem enlitersburkar och skyndade iväg. När jag kom hem fyllde jag på ca 2 dl saltlag i varje kruka. Sedan fick allt stå och jäsa i drygt vecka. Det blev riktigt gott - igen!

Oh, vad jag gillar syrade grönsaker :D


15 mars 2013

Recept igen
I går blev jag frågad hur jag syrar grönsaker så här kommer mitt recept igen. Det lärde jag mig av min väninna med armeninskt/iranskt ursprung. Resultatet av mina experiment blev över förväntan och är egentligen inspirationskällan till denna blogg. 

Med tiden lärde jag mig att man också kan syra "torrare". D.v.s. att grönsakerna inte behöver stå i vätskan bara man packar dem tillräckligt hårt i burken. Just nu testar jag precis det med vitkål och morötter - för jag ville minska på saltet - och jag tycker det tar längre tid innan kålen har mjuknat. Alltså är inte samma snabbsyrning. Det är ju också känt att de klassiska syrningsmetoderna är ytterst tålamodskrävande och tar månader. Fast smakerna kanske absolut är värda att vänta på, vem vet. Jag har i varje fall inte mjölksyrat så. Testa detta recept för att snabbt komma igång. Med tiden kan man kosta på sig mer avancerade saker.

Tänk på att använda rena kärl, rena händer (jag har aldrig spritat händerna för jag vill ha de nyttiga bakterierna kvar). Jag sköljer grönsakerna noga och så använder jag filtrerat vatten (typ Anna eller Brita kanna om jag inte har en ett bättre vattenfilter). Det klorerade vattnet hämmar mjölksyrningen. Här kommer receptet, en kopia från mitt allra första inlägg:


Mjölksyrade grönsaker på armeniskt/persiskt vis

Blanda t.ex. några av följande grönsaker eller ta var för sig:
Morötter, blomkål, stjälkselleri, lök och vitkål. Krydda efter smak. 

Tag en 500 grams väl rengjord honungsburk eller liknande och häll i 2 dl vatten och 1 tsk havssalt. Rör tills saltet löses.

Skär de sköljda grönsakerna i tunna skivor, små bitar eller riv grovt och fyll burken till ca 2 cm från kanten. Vattnet måste täcka grönsakerna. Sätt på locket och ställ i rumstemperatur. Färdigt efter 2 - 4 dagar beroende på rumstemperaturen (ca 20 °C). 

Öppna burken varje dag och pressa ner grönsakerna för att undvika att det möglar. Skumma ev. om det skulle behövas. Syrlighetn ökar ju längre man låter burken stå i rumstemperatur. Förvaras därefter i kylskåp. Hittills har jag som längst förvarat grönsakerna i ca ett halvår. De tar ju slut alldeles för fort! Fast egentligen ska man kunna förvara dem i minst ett år - om man vill.

Personligt tillägg till grundreceptet: Kryddor som fungerar bra är t.ex. lättkrossade korianderfrön, fänkål och/eller kummin, men det mesta fungerar. Pepparrot både konserverar och smaksätter. För styrka används t.ex. ingefära, chili, vitlök, ifall man vill göra sin egna kimchi. Hela kvistar med färska örter är utmärkta. Använd fantasin och våga testa!

Små bitar broccoli blev gott. Förvånansvärt också de förkokta bondbönorna i en grönsaksblandning. Mangoldstjälkar är det enda som ej fungerat hittills, de blev extra träiga och närmast oätliga. Squash blev utsökt med lök. Prova både att göra din egna grönsaksblandning likaväl som att ha var grönsak för sig. Hallonblad lär stimulera att mjölskyrningen kommer igång. Man kan också ta en liten skvätt vätska från en lyckad sats som en extra igångsättare, men det brukar inte behövas.

Jag har oftast gjort större satser och har då tagit 1 l ”konserveringsburkar” av glas. Då börjar jag med att göra en större sats saltlösning (till 6 dl vatten tar man 1 msk havssalt, till 12 dl vatten tar man 2 msk salt, till 18 dl tar man 3 msk, o.s.v) och häller över mina burkar efter att ha fyllt dem med grönsaker och kryddor. Eftersom locket sitter fastklämt på mina burkar så har jag inte öppnat dem dagligen. Kanske bara skakat lite försiktigt. 

Efter knappt ett dygn börjar det jäsa/bubbla i burkarna och då kan vätskan rinna över om burken är välfylld (det pyser ut genom det slutna locket). Se därför till att burkarna står på ett lämpligt underlag, ev. extra bricka el. dyl. Håller flera månader i kyl och blir bara godare med tiden. Se bara till att ha rena burkar och händer.

8 mars 2013

När livet kommer emellan

Ibland så hinner man inte sköta det man tycker är väsentligt och i mitt fall handlar det bl.a. om att se till att det finns tillräckligt med mjölksyrade grönsaker i familjens skafferi (förutom att se till att hålla liv i denna blogg :). Just nu är det närmast krisläge och har faktiskt varit under några veckor. Borta är allt överflöd från i höstas då jag fick jaga runt för att hitta tomma burkar och lediga ytor för alla överfyllda burkar och trängseln i skafferi och kylskåp var på topp.

Du snålas det, eller kanske det låter bättre om jag säger att jag "hushåller bra" med det lilla jag har just nu. För jag ska medge att jag har blivit helt beroende av mina syrade grönsaker. Och jag märker genast i kroppen att något saknas om jag inte ser till att äta tillräckligt.

På språng har jag därför tryckt ner några rivna morötter eller snabbt hackat blomkålshuvud eller kanske stor fänkål i en burk, stängt locket och bett en bön om att detta måtte lyckas, och det har det gjort. Och faktum är att man känner en stor tacksamhet  över dessa till synes futtiga inläggningar. På något vis har jag lyckats hanka mig fram med små snabba insatser. Så lärdomen av det är egentligen att det inte finns någon ursäkt att inte hinna med att syra sina grönsaker. Har jag klarat av det den senaste tiden så kan vem som helst! Fast bloggandet har ju blivit lidande. (Alla märker väl vad jag har prioriterat).

Så äntligen i går blev det stordåd i köket när jag lyckades strimla ett helt(!) vitkålshuvud och knappa kilot med morötter, krydda med ingefära, hel hackad chili samt lite krossade fänkåls- och korianderfrön. Det blev hela tre burkar. Nu står dessa och pyser på köksbänken och under tiden hushåller jag med den lilla, lilla sista resten av fänkålen som skräpar på botten i en burk. Fänkålen finstrimlade jag och tryckte bara ner i burken med lite saltlag och inget annat för några dagar sedan och det blev ljuvligt gott! Absolut höjdare faktiskt.

Och behöver jag ens säga att trots influensa och vinterkräksjuka i omgivningen så har jag klarat mig! Jag har aldrig ätit så mycket syrade grönsaker som denna vinter och ordet snuva har inte ens funnits i mitt vokabulär denna vinter :D

Snart är det vår!!!

7 februari 2013

När man inte har ekologiska grönsaker

En icke ekologisk salladskål hade hamnat i mitt kylskåp här om dagen. Många blad var extra tjocka nertill. Efter att ha sköljt kålen mycket noga och skakat av vattnet så strimlade jag bladen uppifrån och lämnade kanske 5-10 cm kvar av de tjocka bladen nertill. Den delen skar jag i grova bitar och mixade till en gröt som jag sedan rörde ihop med det strimlade, lite rivan morötter samt blandade i lite kryddor.

Och kan man tänka sig det blev också riktigt gott!

30 januari 2013

Visst är det roligt när vettiga och beprövade saker blir trender

Ytterligare en referens:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=5401882

Helt klart att det finns hopp för mänskligheten.

16 januari 2013

Nästa stora trend!
Läser i det senaste numret av Coops tidning Mersmak att mjölksyrade grönsaker spås bli den nästa stora trenden. 



Det är bara att ställa sig i skaran och applådera! Och så måste det erkännas att jag ler lite för mig själv när det tipsas om att syra zucchini. Hade ingen aning om att jag var en sån trendsättare ;)

Bifogar också länk till recept på kimchi i samma tidning: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/kimchi/ 
Jag har ofta inspirerats av kimchi när jag kryddar mina inläggningar. Supergott brukar det bli! Mmmm...!

13 januari 2013

Experimentar igen
Det är bara att acceptera och inse att undertecknad har mycket kvar att lära sig om mjölksyrning.  Man lär så länge man lever heter det. Med tanke på allt man har kvar att lära sig kan man ju blicka fram mot ett långt liv... ;)

I december prövade jag att mjölksyra enligt en ny metod, se mitt blogginlägg från 2012-12-15. Experimentet föll väl ut och jag fick nog den nyttigaste satsen av dem alla, i alla fall med avseende på saltinnehållet. Satsen var faktiskt helt saltfri. Klart att smaken blev lite "plattare" - eller hur man nu ska beskriva det. Klar att lite salt höjer smaken. Då gäller ju att ha annat på tallriken, sånt som kompenserar och stimulerar smaklökarna. Har man inget annat kan man alltid göra en god dressing - om man hinner och orkar.

Och nu är det så att vissa dagar har det inte blivit någon dressing alls. Och snacka om att reta kreativiteten. Då är det guldläge för nya idéer! Och nu är det dags för ny sats och klart att jag vill pröva någon slags kombination av min första metod (den med saltlag) och den nya metoden (den osaltade och med liten del mosade grönsaker). 

Sagt och gjort - nu har jag en sats på gång med en liten skvätt saltlag istället för "gröten". Spänningen är som vanligt olidlig!

Denna gång har jag tagit blomkål, broccoli, selleristjälkar och grovrivna
morötter kryddat med fänkåls- och korianderfrön samt ingefära.




2 januari 2013

Nyttan av syrade grönsaker
Listan över nyttan av syrade grönsaker är lång. Jag har absolut ingen ambition att göra min lista till "den perfekta listan" med "allt". För vad skulle jag då kunna blogga om? :) 

Här är några nyttoaspekter:

  • Råa mjölksyrade grönsaker hjälper till att återupprätta den inre ekologin. Deras vänliga bakterier är ett mycket billigare alternativ än köpt probiotika från apoteket eller hälsokosten.
  • Syrningen gör att mage och tarm lättare tar upp bl.a. järn och zink vilket stärker immunsystemet och förbättrar blodbilden.
  • Syrade grönsaker förbättrar matsmältningen bl.a. genom att tillföra levande enzymer. Många har magproblem när de äter råa grönsaker. Syrningen/fermenteringen sätter igång nerbrytningen av maten på samma sätt som saliven och tunntarmens matsmältningsenzymer gör. Det är självklart att om processen redan är i gång så avlastar det kroppen. Man hushåller också bättre med kroppens egna enzymer. Man avlägsnar lättare toxiner. Det bidrar till en föryngring av cellerna och stärker immunsystemet. Allt detta bidrar till ett friskare och längre liv.
  • Syrade grönsaker hjälper oss att behålla vikten genom att få kontoll på sötsuget. Grönsakerna är utmärkta att ta till när sötsuget slår till eftersom de balanserar så väl samt att de bidrar med både fibrer och näring. Det är mycket bättre att fylla magen med dessa grönsaker än att proppa i sig sötsaker, kakor, läsk, pasta, chips m.m.
  • Syrade grönsaker är basbildande och väldigt renande. Syrade grönsaker hjälper kroppen att komma i balans. Stor del av vår föda lämnar oss försurade, såsom kött, fisk, ägg, mjöl, bönor, socker, vin, öl, alkohol. Det är av avgörande betydelse för hälsan att behålla sin kropp basisk! En av de bästa detoxkurerna är att äta mycket mjölksyrade grönsaker och så håller man jämnare blodsockernivåer. Det är en perfekt GI-mat.
  • Alla gravida borde äta stora mängder syrade grönsaker. Det är den idealiska födan för gravida. Det säkerställer en god tarmflora och förhindrar illamåendet som annars är så vanligt under de första månaderna av graviditeten. När sedan barnet föds så "smittar" mamman sitt barn med alla nyttobakterier och lägger grund för ett gott, friskt och långt liv hos barnet. När barnet etablerar en frisk tarmflora minskar sannolikheten för kolik. Faktum är att om barnet får kolik så är det ytterst viktigt att hjälpa barnet och ge laktobakterier. Man kan t.ex. öppna en kapsel med probiotika och strö några korn på bröstvårtan - om barnet ammas. Jag önskar att jag hade haft denna kunskap när mina barn var små!
  • Under fermenteringen bildas det B-vitaminer, bl.a. B12 vitamin. Speciellt veganer bör vara noga med att få i sig tillräckligt. Syrningsprocessen bidrar till en förädling av grönsakerna när också K-vitamin och C-vitaminhalterna stiger.


Det måste erkännas att jag blir helt lyrisk över nyttan och full av undran varför inte alla äter detta? Jag blir så exalterad att jag inte klara av en längre lista just nu. Nu bara måste jag äta lite till. Alltså, det finns mer men detta får duga i dag.

Och var har jag hittat denna information? Lite här och där faktiskt! En del finns i boken Body Ecology Diet av Donna Gates och en del på hennes hemsida http://bodyecology.com.
en del finns på Weledas sida: http://www.weleda.se/weleda_baby/kunskap_och_inspiration/barnmat/artiklar_om_barnmat/maten_fraan_12_13_maanader_mjoelksyrade_groensaker/
Lite finns på: http://www.undermat.se/fakta_1.html
Och så har vi Annelies Schönecks bok Mjölksyrejäsning av grönsaker med massor av information samt internet förståss.

1 januari 2013

Gott Nytt År 2013
Tack för 2012. Året som denna blogg startade. Låt oss hålla tummarna för att 2013 kommer att bli ett bra blogg-år där kunskapen om nyttoaspekterna med mjölksyrade grönsaker sprider sig stort!

Samtidigt vill jag passa på och berätta att den nya metoden att syra måste anses mycket lyckad. Alla burkarna blev bra med avseende på syrningen men vissa blev godare än andra. 

Den lilla burken med norialgen var den mest lyckade. Riktigt god. Det kommer jag att göra om. Också burken med ingefäran blev bra. De övriga blev OK. Inte mer. Faktum är att det var lite rörigt och jag hade missat att köpa hem tillräckligt med kryddor. Samtidigt får jag erkänna att det är kul att smaka på en "ren" sats utan krångel med kryddor. Det gav en tydlig och pikant syrlig smak. Jag kan tänka mig att det kräver lite träning innan många kan vänja sig vid smaken. Därför har här serverats varierande dressingar när dessa satser dukats fram.

Fast sammanfattningsvis så är jag helnöjd med experimentet!